top of page

Lavt selvværd blandt unge!

Lavt selvværd blandt unge er et udbredt problem i dagens samfund, hvor unge ofte føler sig under pres. Dette kan manifestere sig i form af angst, depression og andre psykiske udfordringer. Det er bekymrende at se, at dårligt selvværd er så udbredt blandt unge, og det ser ud til at være i konstant vækst.


Men hvad er dårligt selvværd, og hvorfor oplever så mange unge det? Der er flere faktorer, der spiller ind:


Opvækst:

En ungdoms opvækst kan have en afgørende indvirkning på deres selvværd. Kritiske forældre, der aldrig er tilfredse, eller straf for selv små fejltrin kan skabe en følelse af utilstrækkelighed, der kan følge med ind i teenageårene.


Sociale medier:

De sociale medier spiller en stor rolle i unges liv i dag. Konstant sammenligning med andres tilsyneladende perfekte liv og billeder kan føre til følelser af ikke at være gode nok.


Præstationskrav:

De høje forventninger fra venner, familie og samfundet generelt kan føre til følelser af ikke at leve op til disse krav og dermed lavt selvværd.


Mobning:

Mobning er en alvorlig trussel mod unges selvværd, da det kan efterlade dybe sår og skabe negativ selvopfattelse.


Identitetsudvikling:

Teenageårene er en tid, hvor unge forsøger at finde deres identitet, og denne proces kan være udfordrende og påvirke selvværdet.


For at hjælpe unge med dårligt selvværd er det vigtigt at åbne op for dialog, undervise dem i at være mediekritisk, opfordre til realistiske forventninger, søge professionel hjælp, hvis nødvendigt, og arbejde på at skabe et støttende opvækstmiljø. Det er en fælles opgave for forældre, skoler og samfundet at bekæmpe dårligt selvværd og fremme unges trivsel.


lavt selvværd blandt unge

Nogle konsekvenser af lavt selvværd i en ung alder:

Lavt selvværd kan have betydelige indvirkninger på en ungdoms livskvalitet og trivsel. Dette kan manifestere sig som indre selvkritik, der ofte optræder i sociale sammenhænge. Dette kan føre til usikkerhed om, hvorvidt det man siger, vil blive opfattet som dumt af andre, og det kan give anledning til bekymringer om, hvordan man bliver bedømt af andre i forhold til ens handlinger.


I forsøget på at undgå kritik eller afvisning, kan unge med lavt selvværd udvikle perfektionisme og en trang til at opretholde kontrol. Dette kan gøre det svært for dem at etablere og opretholde relationer. Følelser som tristhed, stress, skam, angst og vrede kan komme til at dominere deres dagligdag. Mange unge har en negativ selvopfattelse af deres kropsbillede og føler sig under pres for at leve op til de urealistiske standarder, der præsenteres på sociale medier.


De konsekvenser, som lavt selvværd kan have på unge, inkluderer øget angst, ensomhed, stress, spiseforstyrrelser og en øget risiko for depression. Det kan også øge risikoen for stofmisbrug eller andre former for afhængighed som en midlertidig lindring fra de negative følelser. Dette kan påvirke deres forhold, uddannelse og venskaber. Det mest alvorlige er, at de negative konsekvenser kan forværre deres selvbillede over tid, skabe en ond cirkel, der trækker dem dybere ned, medmindre der træffes foranstaltninger for at afhjælpe situationen.


Har du en teenager med lavt selvværd?

Teenageårene er en udfordrende tid for mange unge, hvor de står over for fysiske, mentale og sociale udfordringer. De forsøger at finde deres identitet, forstå deres plads i verden, træffe vigtige beslutninger og afgøre, hvad de ønsker af livet. Dette pres er i dag intensiveret af de skønne billeder og skildringer af andres "perfekte" liv på sociale medier.


Unge med lavt selvværd bruger ofte deres energi på:


- Følelse af at være forkerte

- Bekymringer om vægt og krop

- At overtage skylden, når noget går galt

- Sammenligning med andre, både i det virkelige liv og på sociale medier

- Selvkritik

- Konstant bekymring

- Følelse af utilstrækkelighed

- Spekulation om, hvad andre tænker om dem

- Behov for at præstere for at føle sig værdifuld


Som forældre til en teenager er det afgørende at være opmærksom på deres trivsel. Hvis du bemærker nogen af de ovennævnte symptomer hos din teenager, kan det indikere lavt selvværd. Heldigvis er der skridt, du kan tage for at støtte dem. Det er vigtigt at huske, at alle har værdi og noget positivt at bidrage med; det handler blot om at hjælpe dem med at opdage og tro på deres eget værd.


ung med depression og lavt slevværd

Hvorfor lider unge ofte af lavt selvværd?

Unge og teenagere kan opleve lavt selvværd af forskellige årsager. Nogle af de mest almindelige udfordringer og symptomer kan omfatte:


- Følelse af mindreværd i forhold til deres venner.

- Negative selvopfattelser.

- Usikkerhed i sociale situationer.

- Problemer med at sætte grænser overfor andre.

- Vanskeligheder med at åbne op og dele følelser.

- De fysiske og hormonelle forandringer i puberteten.

- Generthed, der hindrer dem i at udtrykke sig.

- Kærestesorg og relationelle problemer.

- Skift i skole eller vennekreds, der forvirrer deres identitet.

- Undervurdering af deres egne præstationer og kvaliteter.

- Sværhedsgraden ved at acceptere komplimenter.

- Høje krav og store forventninger til sig selv.

- Sammenligning med andre, især via sociale medier.

- Forstyrret søvn på grund af over tænkning.

- Påvirkning fra fester og alkoholforbrug.

- Mangel på selvros.


Hjælp til unge med lavt selvværd

Der er måder at håndtere lavt selvværd, både gennem professionel hjælp og personlige tiltag. Terapeuter kan anvende metoder som kognitiv adfærdsterapi, NLP-Psykoterapi, mindfulness eller coaching, der er skræddersyet til den enkelte. Det vigtigste er, at terapien tager hensyn til den unges individuelle behov og personlighed.


For unge med lavt selvværd, er der nogle trin, de selv kan tage:


Øv selvmedfølelse ved at behandle dig selv med samme omsorg som du ville vise en ven i vanskeligheder.

Søg hjælp fra nære relationer, da de kan hjælpe med at udfordre den indre kritiker mere effektivt end du selv kan. Lær at værdsætte de positive tilkendegivelser og bekræftelser fra dine omgivelser.


Reducer tiden brugt på sociale medier for at mindske sammenligning og øge dit velvære.

I nogle tilfælde kan lavt selvværd være så udfordrende og smertefuldt, at professionel hjælp er nødvendig.


Behandling af unge med lavt selvværd

De fleste udfordringer, som vi står overfor i livet, er ikke unikke, og vi deler ofte lignende smertefulde oplevelser med andre. Derfor kan åbenhed og samtale om vores tanker og følelser med andre bidrage til at lindre vores byrder.


Hvis du har spørgsmål om, hvordan jeg kan hjælpe unge med lavt selvværd, eller hvis du ønsker at booke en tid, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg kan kontaktes på telefonnummer 20 65 46 30 eller via e-mail på turnabout@outlook.dk. Alternativt kan du udfylde kontaktformularen, som du finder HER, og jeg vil kontakte dig inden for 24 timer.


Ungeterapi klik HER.









159 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page