top of page

Syng dig ud af traumerne

I en travl og stressende verden er det vigtigt at finde måder at finde indre ro og helbredelse på. Én sådan metode er gennem sang. Det kan virke overraskende, men forskning viser, at sang har en dybtgående indvirkning på vores mentale, følelsesmæssige og fysiske velbefindende. I denne blog vil vi udforske forbindelsen mellem sang, vores vagusnerve og mulighederne for at bearbejde traumer, herunder ved hjælp af kirtan, en form for spirituel og meditativ sangpraksis.


Vagusnerven: Kroppens beroligelsessystem Lad os først forstå betydningen af ​​vagusnerven i vores krop. Vagusnerven, også kendt som den 10. kraniale nerve, er den længste nerve i vores autonome nervesystem. Den spiller en afgørende rolle i reguleringen af ​​vores indre organer, vores fordøjelsessystem og vores psykologiske tilstand. Vagusnerven har to hovedgrene: den parasympatiske gren, der er forbundet med beroligelse, hvile og fordøjelse, og den sympatiske gren, der aktiveres under stress og kamp-eller-flugt-responsen.


Læse evt. mere om vagusnerven HER.


Forbindelsen mellem sang og vagusnerven: Når vi synger, aktiveres den parasympatiske gren af ​​vagusnerven. Dybe, rytmiske åndedrag og vokalresonans under sang hjælper med at sænke vores hjertefrekvens, blodtryk og produktionen af stresshormoner som cortisol. Dette fremmer en følelse af indre ro, afslapning og velvære. Sang kan også øge frigivelsen af ​​positive neurotransmittere som oxytocin, der er forbundet med forbindelse, tillid og kærlighed.


Sang og traumebearbejdning: Sang har også potentialet til at hjælpe med at bearbejde traumer. Traumatiske oplevelser kan efterlade dybe ar i vores sind og krop, og de kan være vanskelige at håndtere. Ved at synge kan vi give udtryk for vores følelser og give dem en kanal for udtryk, der ikke altid kan nås gennem ord alene. Sang giver en form for katarsis og kan være en kilde til frigivelse og helbredelse. Det kan også være en måde at udtrykke vores indre sandhed og autenticitet på.


Kirtan: En form for helbredende sangpraksis: Et eksempel på en sangpraksis, der har været brugt til at bearbejde traumer og fremme helbredelse, er kirtan. Kirtan er en gammel indisk spirituel praksis, der

Krishna Das

involverer gentagelse af mantraer og chants. Denne form for sang er dybt beroligende og hjælper med at skabe en forbindelse mellem krop, sind og sjæl. Kirtan giver os mulighed for at give slip på vores bekymringer, frygt og traumer og åbne os for en følelse af enhed og healing.


Man kan sige at sang er ikke kun en æstetisk fornøjelse, men det kan også være en kraftfuld kilde til helbredelse. Gennem aktivering af den parasympatiske gren af ​​vagusnerven kan sang hjælpe med at reducere stress, skabe indre ro og forbedre vores generelle velbefindende. Når det kombineres med specifikke sangpraksisser som kirtan, kan sang være et værktøj til at bearbejde traumer og opnå dyb indre healing.


Så næste gang du føler dig stresset eller traumatiseret, kan du overveje at synge og udforske de transformative muligheder, det kan give.


I Prana Lotus afholdes der á og til også Kirtan, vi elsker det og det vil glæde os at synge sammen med dig og andre, så måske vi ses til næste Kirtan i Prana Lotus💕.


Kh. Prana Lotus

Amania & Matheuz


Kirtan

179 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page